New era dawns for Wigan & Leigh Hospice

20 May 2014

A NEW £1.5m development to extend Hospice care throughout the community opens today.

Handover, May 2014

The two-storey Woodview Centre at the Hospice houses both the Hospice In Your Home team and Hospice Nurse Specialists - both of which provide specialist care and support for people living with life-limiting illnesses in their own homes.

The 1,500sq m annexe will accommodate 35 staff and provides room for the future growth of both teams as the Hospice seeks to increase the number of people it helps who need palliative care at home.

Staff began moving into the Woodview Centre from the main Hospice building on Kildare Street, Hindley, in early May.

Hospice Chief Executive, Dr Alan Baron, said: "This is an outstanding modern facility which will enable us to significantly increase the number of people we care for within Wigan and Leigh.

"People may not realise that our palliative care is not just confined to within the Hospice walls but that we support hundreds of people who wish to remain at home, and their families, every year.

"Part of our mission is to extend our specialist care throughout the community and the Woodview Centre is a huge step forward in helping us do this."

The Hospice in your Home team and the Hospice Nurse Specialists are located on the first floor together with a new training facility where the Hospice education team will deliver courses to visiting healthcare professionals and students.

Three state-of-the-art complementary therapy rooms and two counselling rooms previously located in the main Hospice building have moved to the ground floor of the Woodview Centre alongside new outpatient clinics.

Horwich-based Ellenby Construction began work at the site in April 2013 with a brief to build a modern eco-friendly development within a peaceful and therapeutic environment.

Mike Parr, Director of Corporate Services, said: "We know that green areas can have a very beneficial impact on wellbeing so this meant ensuring that the landscaped areas provided a tranquil and relaxing outdoor environment. 

"By using the existing woodland area and installing a new pond, we have created a natural link between the Woodview Centre and the existing Hospice gardens and footpaths, and to the adjacent nature reserve.

"We believe this will provide an opportunity for patients, relatives and carers to take time away from the Hospice buildings to walk in a safe, pleasant and natural setting."

Designed by Chorley-based architects JGR the building boasts a number of sustainable features including solar panels and under floor heating.

Rainwater collected on the roof will refresh the new pond to the rear of the Woodview Centre and increase biodiversity at the site which is already home to a variety of wildlife.

The official opening will be performed by a special guest in June.

Woodview Rear, May 2014

top of page